ČSN EN ISO 21572 (569901) Potraviny - Metody pro detekci geneticky modifikovaných organismů a odvozených produktů - Metody založené na stanovení proteinů
- Norma: ČSN EN ISO 21572 (569901)
- Název: Potraviny - Metody pro detekci geneticky modifikovaných organismů a odvozených produktů - Metody založené na stanovení proteinů
- Kategorie: 5699 - Geneticky modifikované potraviny
- Katalogový kód:80257
- Dostupnost:Tisk
- Třídící znak:569901
- Platnost:Norma není platná
- Vydání:01/2008
- Účinnost:02/2008 - 07/2013
- Jazyk:Norma je v češtině.
Anotace textu normy ČSN EN ISO 21572 (569901)
Tato mezinárodní norma stanovuje všeobecné požadavky a definuje základní pojmy vztahující se k metodám detekce GMO na základě analýzy proteinů. Norma představuje obecný návod a zaměřuje se na existující metody založené na použití protilátek. Norma uvádí rozsah použití metody, která je vhodná pro nativní nebo velmi málo zpracované materiály a uvádí omezení metody. Uvádí základní principy, které umožňují zjistit přítomnost GM proteinu, popisuje výkonnostní charakteristiky metody a její analytické parametry. Popisuje nároky na zkušební laboratoř, dostupná zařízení, systém kvality. Udává, jak hodnotit získané výsledky a jaké využívat kontrolní materiály. Popisuje, jak uvádět získané výsledky - jsou uvedeny formulace vyjádření pozitivních, negativních i nejednoznačných výsledků. Zabývá se požadavky na zabezpečení kvality a dotýká se i údajů, které musí obsahovat zpráva o zkoušce.
Příloha B pak popisu postup užívaný pro detekci Roundup Ready sóji a využitím komerční sady. Popisuje její použití i stav validace.
Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner
Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.