ČSN EN 453+A1 (512535) Potravinářské stroje - Hnětače těsta - Bezpečnostní a hygienické požadavky
- Norma: ČSN EN 453+A1 (512535)
- Název: Potravinářské stroje - Hnětače těsta - Bezpečnostní a hygienické požadavky
- Kategorie: 5125 - Pekařské stroje
- Katalogový kód:86150
- Dostupnost:Tisk
- Třídící znak:512535
- Platnost:Norma není platná
- Vydání:06/2010
- Účinnost:07/2010 - 06/2015
- Jazyk:Norma je v češtině.
Anotace textu normy ČSN EN 453+A1 (512535)
Tato norma stanovuje bezpečnostní a hygienické požadavky na konstrukci a výrobu hnětačů těsta s otáčejícími se dížemi, jejichž objem je větší než nebo rovný 5 l1) a menší než nebo rovný 500 l. Tyto hnětače těsta jsou používány ke zpracovávání různých přísad, např. mouky, cukru, tuku, soli, vody a jiných přísad v potravinářských závodech a obchodech. Tyto stroje jsou někdy používány v ostatním průmyslu (např. farmaceutický průmysl, chemický průmysl, tisk), avšak nebezpečí vyplývající z těchto případů používání nejsou v této normě uvažována.
Tato norma neplatí pro planetové mixéry, stroje se souvislým plněním, hnětače s nepohyblivými vertikálními dížemi, výzkumné a zkušební stroje ve vývoji výrobce, domácí spotřebiče a automaticky plnicí a vyprazdňující zařízení. Předpokládané používání stroje, jak je uvedeno v návodu k používání dodaném výrobcem, sestává z plnění různých přísad, jejich zpracování pomocí hnětacího nástroje, vyprázdnění a čištění. Pracovní postup je obvykle prováděn v cyklech různé délky trvání. Ruční úkony jsou někdy nutné k odebrání vzorků, oškrábání díže nebo přidání dalších přísad.
Závažná nebezpečí, na která se vztahuje tato norma, jsou nebezpečí mechanická (stlačení, střihu, zachycení, naražení a ztráty stability), elektrická, ergonomická a také nebezpečí způsobená hlukem, vdechováním moučného prachu a nedostatkem hygieny.
Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner
Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.