ČSN EN 453+A1   (512535) Potravinářské stroje - Hnětače těsta - Bezpečnostní a hygienické požadavky

  • Norma: ČSN EN 453+A1   (512535)
  • Název: Potravinářské stroje - Hnětače těsta - Bezpečnostní a hygienické požadavky
  • Kategorie: 5125 - Pekařské stroje
  • Katalogový kód:86150
  • Dostupnost:Tisk
  • Třídící znak:512535
  • Platnost:Norma není platná
  • Vydání:06/2010
  • Účinnost:07/2010 - 06/2015
  • Jazyk:Norma je v češtině.
Norma byla nahrazena těmito normami: ČSN EN 453   (512535)

Anotace textu normy ČSN EN 453+A1   (512535)

Tato norma stanovuje bezpečnostní a hygienické požadavky na konstrukci a výrobu hnětačů těsta s otáčejícími se dížemi, jejichž objem je větší než nebo rovný 5 l1) a menší než nebo rovný 500 l. Tyto hnětače těsta jsou používány ke zpracovávání různých přísad, např. mouky, cukru, tuku, soli, vody a jiných přísad v potravinářských závodech a obchodech. Tyto stroje jsou někdy používány v ostatním průmyslu (např. farmaceutický průmysl, chemický průmysl, tisk), avšak nebezpečí vyplývající z těchto případů používání nejsou v této normě uvažována.

Tato norma neplatí pro planetové mixéry, stroje se souvislým plněním, hnětače s nepohyblivými vertikálními dížemi, výzkumné a zkušební stroje ve vývoji výrobce, domácí spotřebiče a automaticky plnicí a vyprazdňující zařízení. Předpokládané používání stroje, jak je uvedeno v návodu k používání dodaném výrobcem, sestává z plnění různých přísad, jejich zpracování pomocí hnětacího nástroje, vyprázdnění a čištění. Pracovní postup je obvykle prováděn v cyklech různé délky trvání. Ruční úkony jsou někdy nutné k odebrání vzorků, oškrábání díže nebo přidání dalších přísad.

Závažná nebezpečí, na která se vztahuje tato norma, jsou nebezpečí mechanická (stlačení, střihu, zachycení, naražení a ztráty stability), elektrická, ergonomická a také nebezpečí způsobená hlukem, vdechováním moučného prachu a nedostatkem hygieny.

 

Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner

Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.