ČSN EN 1672-2 (512000) Potravinářské stroje - Základní pojmy - Hygienické požadavky
- Norma: ČSN EN 1672-2 (512000)
- Název: Potravinářské stroje - Základní pojmy - Hygienické požadavky
- Kategorie: 5120 - Potravinářské stroje. Bezpečnostní a hygienické požadavky
- Katalogový kód:52299
- Dostupnost:Tisk
- Třídící znak:512000
- Platnost:Norma není platná
- Vydání:08/1998
- Účinnost:09/1998 - 11/2005
- Jazyk:Norma je v češtině.
Anotace textu normy ČSN EN 1672-2 (512000)
Tato norma je českou verzí evropské normy EN 1672-2:1997. Evropská norma EN 1672-2:1997 má status české technické normy. Tato část (ČSN) EN 1672 stanoví společné hygienické požadavky pro stroje na přípravu a zpracování potravin určených ke konzumaci lidmi a případně i zvířaty, se zřetelem na vyloučení nebo snížení rizika infekce, onemocnění, nákazy nebo zranění, způsobených potravinami. V této části jsou rovněž stanovena rizika, která vznikají při používání potravinářských strojů, popsány metody konstrukce a uvedeny informace k používání, zaměřené na vyloučení nebo snížení zmíněných rizik. Tato norma nepojednává o rizikách souvisejících s hygienou, kterým jsou vystaveny osoby pracující na potravinářských strojích, používající čisticí prostředky, páru atd. O těchto rizikách pojednává prEN 1672-1:1994. Tato norma platí pro potravinářské stroje, jejichž seznam je uveden v normativní příloze A, určené pro dávkové, plynulé, otevřené a uzavřené zpracování potravin, využívající jakýkoliv druh energie pro pohon, vytápění nebo ovládání. Příklady rizik hygienické závadnosti a přijatelného řešení jsou uvedeny v informativní příloze B. Za pozornost stojí kapitola 4 - Seznam rizik, kde se uvádí: ´Příčinami vzniku rizik mohou být: - mikrobiologické příčiny, jako patogenní mikroorganismy, nečistoty nebo toxiny, - chemické příčiny včetně čisticích a dezinfekčních prostředků a maziv, - cizí předměty pocházející ze surovin, strojních součástí nebo jiných zdrojů. Každá z těchto příčin může způsobit riziko znečištění potravin a/nebo ohrožení zdraví spotřebitele. Mikrobiologická rizika mohou způsobit znehodnocení nebo otrávení potraviny a způsobit onemocnění spotřebitelů. Chemická rizika mohou způsobit kontaminaci potravin nebo v nich zanechání zbytků, které jsou zdraví škodlivé (např. poleptání) nebo mohou způsobit onemocnění. Cizí tělesa mohou kontaminovat potraviny a způsobit tělesná poranění (např. dušení nebo tržné rány). Při konstrukci stroje je nutno vzít v úvahu možnost vzniku všech druhů rizik a zabezpečit, aby tato rizika byla vyloučena nebo zmenšena. V informativní příloze D jsou uvedeny příklady kritérií pro konstrukci´. Norma obsahuje tyto kapitoly: kapitolu 0 - Úvod, kapitolu 1 - Předmět normy, kapitolu 2 - Normativní odkazy, kapitolu 3 - Definice, dále - jak už bylo zmíněno - kapitolu 4 - Seznam rizik, kapitolu 5 - Hygienické požadavky a/nebo opatření, kapitolu 6 - Ověřování splnění hygienických požadavků a/nebo opatření a kapitolu 7 - Informace k používání. Norma dále obsahuje ještě normativní Přílohu A, normativní Přílohy B, C, D, E a informativní Přílohu ZA. V této příloze ZA je uvedeno zejména: ´Tato evropská norma byla vypracována na základě mandátu uděleného CEN Evropskou komisí a Evropským sdružením volného obchodu (ESVO/EFTA) a podporuje splnění podstatných požadavků směrnice (směrnic) EU: Strojírenská směrnice 89/392EEC a její změny 91/368/EEC, 93/44EEC a 93/68/EEC, Nízkonapěťová směrnice 73/23/EEC. Upozornění: Na výrobek (výrobky), který(é) je (jsou) předmětem této normy, se mohou vztahovat další požadavky a další směrnice EU. Ustanovení této normy podporují splnění podstatných požadavků strojírenské směrnice a nízkonapěťové směrnice. Shoda s touto normou je jedním ze způsobů zajištění shody se specifickými podstatnými požadavky příslušné směrnice a přidružených předpisů ESVO (EFTA).´ Jde tedy o evropskou harmonizovanou normu. Poznámka recenzenta: Norma se vysloveně nezabývá nebezpečím kontaminace poživatin materiály, u nichž jsou stroje vyrobeny, tedy v rámci české nomenklatury hygienickými riziky. Pojem hygienická rizika (kapitola 5) používá norma ve značně přeneseném smyslu. ČSN EN 1672-2 (51 2000) byla vydána v srpnu 1998.
Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner
Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.