ČSN 56 0186-10   (560186) Metody zkoušení piva. Část 10: Stanovení hořkosti

  • Třídící znak:560186
  • Platnost:Norma není platná
  • Vydání:03/1995
  • Účinnost:04/1995 - 12/2011
  • Jazyk:Norma je v češtině.
Norma byla nahrazena těmito normami: ČSN 56 0186-10   (560186)

Anotace textu normy ČSN 56 0186-10   (560186)

ČSN 56 0186 sestává z následujících částí: Část 2: Senzorické zkoušení, Část 3: Stanovení pěnivosti, Část 4: Stanovení zákalu, Část 5: Stanovení alkoholu, Část 6: Stanovení skutečného extraktu a výpočet konvenčního extraktu původní mladiny, Část 7: Stanovení pH, Část 8: Stanovení barvy fotometricky, Část 9: Stanovení stupně dosažitelného prokvašení, Část 10: Stanovení hořkosti, Část 11: Stanovení cukrů, Část 12: Stanovení bílkovin, Část 13: Výpočet využitelné energie, Část 14: Stanovení objemu ve spotřebitelském obalu a Část 15: Stanovení diacetylu a ostatních vicinálních diketonů. Metoda určuje postup stanovení hořkých látek v pivu, které představují v podstatě iso-alfa-hořké kyseliny. Lze ji použít pro všechny druhy čirého filtrovaného piva. Výsledky platí pouze pro pivo, které neobsahuje n-heptyl-4-hydroxybenzoát, sacharin, kyselinu salicylovou, kyselinu sorbovou. Tyto sloučeniny se extrahují izooktanem a mění tvar absorpční křivky. Norma obsahuje tyto kapitoly: kapitolu 1 - Předmět normy a oblast použití, kapitolu 2 - Podstata zkoušky, kapitolu 3 - Chemikálie, kapitolu 4 - Přístroje a činidla, kapitolu 5 - Postup zkoušky, kapitolu 6 - Vyjádření výsledků a kapitolu 7 - Vzájemná shoda výsledků. Podstata metody a postup při provádění normalizované zkoušky je (podrobně) popsán. Norma tedy stanovuje postupy pro provádění některých zkoušek (metod) zjišťování a/nebo ověřování znaků jakosti, důležitých z hlediska hygieny výživy. ČSN 56 0186-10 byla vydána v březnu 1995.

 

Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner

Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.