ČSN P ISO/TS 26844 (560645) Mléko a mléčné výrobky - Stanovení reziduí antimikrobních látek - Zkumavková difuzní zkouška
- Norma: ČSN P ISO/TS 26844 (560645)
- Název: Mléko a mléčné výrobky - Stanovení reziduí antimikrobních látek - Zkumavková difuzní zkouška
- Kategorie: 5606 - Metody zkoušení a společná ustanovení
- Katalogový kód:79494
- Dostupnost:Tisk
- Váha (gr):100
- Třídící znak:560645
- Platnost:Norma je platná
- Vydání:09/2007
- Účinnost:10/2007 - doposud
- Jazyk:Norma je v češtině.
ČSN P ISO/TS 26844 (560645) Mléko a mléčné výrobky - Stanovení reziduí antimikrobních látek - Zkumavková difuzní zkouška Norma Kat. číslo: 79494

Anotace textu normy ČSN P ISO/TS 26844 (560645)
Tato česká předběžná norma specifikuje mikrobiologickou inhibiční zkoušku k průkazu širokého spektra antimikrobních látek v mléce a mléčných výrobcích. Metoda je použitelná pro syrové mléko, tepelně ošetřené mléko a obnovené sušené mléko. Vzorek mléka se přidá do dvou zkumavek (A, B) s agarovými půdami obsahujícími Geobacillus stearothermophilus ATCC 10149. Zkumavky se navzájem liší hodnotou pH, přidanými suplementy a synergickými antibiotiky. Inkubace, jejímž výsledkem je obvyklý růst tohoto mikroorganismu, způsobí změnu pH a barva acidobazického indikátoru obsaženého v půdě se změní z purpurové na žlutou. Pokud jsou v mléce přítomny látky inhibující růst tohoto mikroorganismu, barva indikátoru zůstává purpurová. Zkumavka A (pH 7,0, s přidaným chloramfenikolem jako synergickým antibiotikem) vykazuje lepší citlivost k reziduím tetracyklinu a zkumavka B (pH 8,0, s přidaným trimetoprimem jako synergickým antibiotikem) k reziduím beta-laktamátů, makrolidů, aminoglykosidů, sulfonamidů a trimetoprimu.
Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner
GPSR - Výrobce/Distributor:
TECHNOR print, s.r.o., K Sokolovně 439/11, Hradec Králové 503 41
IČ: 06655327, e-mail: technor@technor.cz
Bezpečnostní informace k produktu: Technické normy ČSN
Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.