ČSN ISO 972   (580534) Kayenský pepř (chillies) celý nebo mletý (práškový) a paprika kořeninová pálivá celá nebo mletá (prášková) - Specifikace

  • Norma: ČSN ISO 972   (580534)
  • Název: Kayenský pepř (chillies) celý nebo mletý (práškový) a paprika kořeninová pálivá celá nebo mletá (prášková) - Specifikace
  • Kategorie: 5805 - Koření
  • Katalogový kód:56156
  • Dostupnost:Tisk
  • Váha (gr):100
  • Třídící znak:580534
  • Platnost:Norma je platná
  • Vydání:07/1999
  • Účinnost:08/1999 - doposud
  • Jazyk:Norma je v češtině.

ČSN ISO 972   (580534) Kayenský pepř (chillies) celý nebo mletý (práškový) a paprika kořeninová pálivá celá nebo mletá (prášková) - Specifikace Norma Kat. číslo: 56156

 Kayenský pepř (chillies) celý nebo mletý (práškový) a paprika kořeninová pálivá celá nebo mletá (prášková) - Specifikace
Dlouhý název: Kayenský pepř (chillies) celý nebo mletý (práškový) a paprika kořeninová pálivá celá nebo mletá (prášková) - Specifikace
Krátký název: Norma
Třídící znak: 580534
Platnost: Norma je platná
Vydání: 07/1999
Účinnost: 08/1999 - doposud
Jazyk: Norma je v češtině.
198,00 
198,00  s DPH

Anotace textu normy ČSN ISO 972   (580534)

Tato norma je českou verzí mezinárodní normy ISO 972:1997. Mezinárodní norma ISO 972:1997 má status české technické normy. Specifikuje požadavky na kayenský pepř (chillies) celý nebo mletý (práškový) a papriku kořeninovou pálivou celou nebo mletou (práškovou). Jedná se o dva hlavní druhy paprik: Capsicum annuum L. (česky ´paprika kořeninová pálivá´) a Capsicum frutescens L. (česky kayenský pepř/chillies/) a dále o Capsicum chinense, Capsicum pubescens a Capsicum pendulum. Tato norma neplatí pro ´chilli powder´ (blíže v čl.4.2), ani pro papriku sladkou. Doporučení týkající se skladování a přepravy jsou uvedena v Příloze B. Norma - zejména v kapitole 5 - Požadavky - podrobně specifikuje znaky jakosti (v tom také z hygienického hlediska, tedy např. pokud jde o vůni a chuť (čl.5.1), napadení hmyzem, plísněmi apod. (čl.5.2), dále pokud jde o příměsi (čl.5.3), a konečně chemické požadavky (čl.5.5) apod.). Za pozornost stojí i Příloha A (normativní) obsahující metody na stanovení plodů nezralých, skvrnitých, polámaných a zlomků a Příloha B (informativní) obsahující - jak již bylo uvedeno - doporučení týkající se skladování a přepravy. Norma tedy stanovuje některé kvalitativní znaky (jakosti) významné pro hygienu výživy, popř. poukazuje na metody jejich zjišťování (ověřování). ČSN ISO 972 (58 0534) byla vydána v červenci 1999. Nahradila čl. 1 ch) a tabulku 10 a údaje týkající se kayenského pepře v tabulkách 19 a 20 v ČSN 58 0510 z 16.11.1966 a čl. 1 d) a 1 e) a údaje týkající se mleté kořeninové papriky pálivé a silně pálivé v tabulkách 1 a 2 ČSN 58 0511 z 6.11.1963.

 

Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner

 

GPSR - Výrobce/Distributor:
TECHNOR print, s.r.o., K Sokolovně 439/11, Hradec Králové 503 41
IČ: 06655327, e-mail: technor@technor.cz
Bezpečnostní informace k produktu: Technické normy ČSN

Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.