ČSN ISO 8262-3 (570560) Mléčné výrobky a potraviny na bázi mléka - Stanovení obsahu tuku vážkovou metodou dle Weibull-Berntropa (Referenční metoda) - Část 3: Zvláštní případy
- Norma: ČSN ISO 8262-3 (570560)
- Název: Mléčné výrobky a potraviny na bázi mléka - Stanovení obsahu tuku vážkovou metodou dle Weibull-Berntropa (Referenční metoda) - Část 3: Zvláštní případy
- Kategorie: 5705 - Mléko
- Katalogový kód:55808
- Dostupnost:Tisk
- Váha (gr):100
- Třídící znak:570560
- Platnost:Norma není platná - byla zrušena bez náhrady
- Vydání:06/1999
- Účinnost:07/1999 - 03/2010
- Jazyk:Norma je v češtině.
Anotace textu normy ČSN ISO 8262-3 (570560)
Tato norma je českou verzí mezinárodní normy ISO 8262-3:1987. Mezinárodní norma ISO 8262-3:1987 má status české technické normy. Specifikuje referenční metodu pro stanovení obsahu tuku ve výrobcích na bázi mléka v tekutých, zahuštěných nebo sušených výrobcích, pro něž není aplikovatelná metoda podle Röse-Gottlieba, tedy v těch výrobcích, které obsahují výrazné množství volných mastných kyselin, nebo ve výrobcích, obsahujících částice shluků nebo nemléčných součástí nerozpustných v amoniaku, jako např. deserty, kaše nebo některé výrobky na bázi mléka pro pekárenské účely. Princip metody a postup při provádění normalizované zkoušky je podrobně popsán. Norma obsahuje tyto kapitoly: Kapitolu 1 - Předmět normy a rozsah použití, kapitolu 2 - Normativní odkazy, kapitolu 3 - Definice, kapitolu 4 - Podstata zkoušky, kapitolu 5 - Chemikálie a materiály, kapitolu 6 - Přístroje, kapitolu 7 - Odběr vzorků, kapitolu 8 - Pracovní postup, kapitolu 9 - Vyjádření výsledků, kapitolu 10 - Poznámky k postupu, kapitolu 11 - Protokol o zkoušce a kapitolu 12 - Bibliografie. Pozoruhodné je v kapitole 6 - Přístroje toto: Upozornění: Protože se při stanovení používají těkavá hořlavá rozpouštědla, musí používané elektrické přístroje splňovat předpisy týkající se nebezpečí spojeného s použitím těchto rozpouštědel. Norma tedy stanovuje metody zjišťování (ověřování) některých kvalitativních znaků (jakosti) významných pro hygienu výživy. ČSN ISO 8262-3 (57 0560) byla vydána v červnu 1999. Nahradila v ČSN 57 0105-4 z 31.8.1978 metodu B a veškerá její ustanovení pro následující výrobky, na něž se nevztahuje metoda podle Röse-Gottlieba: a) sušené mléčné výrobky pro kojeneckou a dětskou výživu s přídavkem cereálií nebo jiných potravinářských výrobků, b) speciální krémovité nebo zahuštěné mléčné výrobky s přísadami, c) mléčné pudingy v prášku, d) sušené mléčné krmné směsi.
Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner
GPSR - Výrobce/Distributor:
TECHNOR print, s.r.o., K Sokolovně 439/11, Hradec Králové 503 41
IČ: 06655327, e-mail: technor@technor.cz
Bezpečnostní informace k produktu: Technické normy ČSN
Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.