ČSN ISO 7701 (568114) Sušená jablka - Specifikace a metody zkoušení
- Norma: ČSN ISO 7701 (568114)
- Název: Sušená jablka - Specifikace a metody zkoušení
- Kategorie: 5681 - Suché plody, sušené ovoce, zmrazené ovoce
- Katalogový kód:56207
- Dostupnost:Tisk
- Váha (gr):100
- Třídící znak:568114
- Platnost:Norma je platná
- Vydání:08/1999
- Účinnost:09/1999 - doposud
- Jazyk:Norma je v češtině.
ČSN ISO 7701 (568114) Sušená jablka - Specifikace a metody zkoušení Norma Kat. číslo: 56207
Anotace textu normy ČSN ISO 7701 (568114)
Tato norma je českou verzí mezinárodní normy ISO 7701:1994. Mezinárodní norma ISO 7701:1994 má status české technické normy. Uvádí požadavky a zkušební metody pro sušené dílky nebo plátky (kolečka) jablek, získané z plodů jabloně Malus communis (L.), určené pro lidskou výživu. Tato norma se nevztahuje na sušená jablka, jablečné lupínky sušenou jablečnou omáčku a na jablečný prášek. Norma, zejména v kapitole 3 - Požadavky - podrobně specifikuje znaky jakosti (v tom také z hygienického hlediska), tedy např. pokud jde o vůni a chuť (čl.3.3), nepřítomnost hmyzu, zeminy apod. (čl.3.4), dále pokud jde o cizí příměsi (čl.4.5), pokud jde o škůdci napadená a poškozená jablka (čl.3.6), pokud jde o obsah oxidu siřičitého (čl.3.9) a obsah minerálních příměsí (čl.3.10) apod. Za pozornost stojí i Příloha A (normativní) vztahující se k stanovení obsahu škůdci napadených a poškozených sušených jablek, cizích příměsí apod. Příloha B (normativní) vztahující se k stanovení obsahu zbytkového oxidu siřičitého a Příloha C (normativní) obsahující metodu stanovení vody v sušených jablkách. Norma tedy stanovuje některé kvalitativní znaky (jakosti) významné pro hygienu výživy, popř. poukazuje na metody jejich zjišťování (ověřování). ČSN ISO 7701 (56 8114) byla vydána v srpnu 1999.
Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner
Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.