ČSN ISO 7667 (560101) Mikrobiologie. Standardní struktura metod mikrobiologického zkoušení
- Norma: ČSN ISO 7667 (560101)
- Název: Mikrobiologie. Standardní struktura metod mikrobiologického zkoušení
- Kategorie: 5601 - Metody zkoušení a společná ustanovení
- Katalogový kód:16425
- Dostupnost:Tisk
- Váha (gr):100
- Třídící znak:560101
- Platnost:Norma není platná - byla zrušena bez náhrady
- Vydání:07/1994
- Účinnost:08/1994 - 05/2012
- Jazyk:Norma je v češtině.
Anotace textu normy ČSN ISO 7667 (560101)
Norma obsahuje ISO 7667:1983. Tato norma stanoví standardní strukturu metod mikrobiologického zkoušení. Je určena především pro navrhování metod mikrobiologického zkoušení zemědělských a potravinářských výrobků. V čl. 0.3 úvodní části normy je uvedeno toto Varování před nebezpečím: Je-li nebezpečí např. toxicity nebo kontaminace vyžadující zvláštní opatrnost, musí to být uvedeno na počátků úvodu ve formě Varování. Tato varování se v normách vytisknou tučně. Varování mohou být začleněna rovněž na vhodné místo textu, kde je nutno určité nebezpečí zdůraznit. Je-li třeba, mohou se další informace o bezpečnostních opatřeních, která musí být dodržována, uvést v příloze. V kapitole I (Předmět normy a oblast použití) se dále uvádí: Tato kapitola musí výstižně vymezit účel normy a specifikovat výrobky, pro které platí. Musí obsahovat zejména doplňující, ale i užitné informace , které nemohly být zahrnuty do názvu (např. ne pouze ´Clostridium perfringens´, ale též ´vegetativní formy a spóry´). Musí poskytovat všechny informace umožňující uživateli rychle určit, zda metoda je na výrobek, který je mu určeno zkoušet, aplikovatelná, a to bez výhrad nebo určitých podmínek. Musí určovat typy výrobků, na které je metoda aplikovatelná a hranice, mezi nimiž může být aplikována bez modifikace. Tyto hranice musí zohledňovat přítomnost jiných mikroorganismů ve výrobku a rovněž jakékoli inhibiční vlastnosti výrobku nebo média. Postup jak sestavit jednotlivé kapitoly norem, na něž se tato ´kmenová norma´ vztahuje je podrobně popsán. Norma tedy stanovuje některé požadavky na normy významné pro hygienu výživy, popř. metody zjišťování (ověřování) některých parametrů. ČSN ISO 7667 byla vydána v červenci 1994.
Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner
Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.