ČSN ISO 29981   (560649) Mléčné výrobky - Stanovení počtu presumptivních bifidobakterií - Technika počítání kolonií vykultivovaných při 37 °C

  • Norma: ČSN ISO 29981   (560649)
  • Název: Mléčné výrobky - Stanovení počtu presumptivních bifidobakterií - Technika počítání kolonií vykultivovaných při 37 °C
  • Kategorie: 5606 - Metody zkoušení a společná ustanovení
  • Katalogový kód:87020
  • Dostupnost:Tisk
  • Váha (gr):100
  • Třídící znak:560649
  • Platnost:Norma je platná
  • Vydání:11/2010
  • Účinnost:12/2010 - doposud
  • Jazyk:Norma je v češtině.

ČSN ISO 29981   (560649) Mléčné výrobky - Stanovení počtu presumptivních bifidobakterií - Technika počítání kolonií vykultivovaných při 37 °C Norma Kat. číslo: 87020

 Mléčné výrobky - Stanovení počtu presumptivních bifidobakterií - Technika počítání kolonií vykultivovaných při 37 °C
Dlouhý název: Mléčné výrobky - Stanovení počtu presumptivních bifidobakterií - Technika počítání kolonií vykultivovaných při 37 °C
Krátký název: Norma
Třídící znak: 560649
Platnost: Norma je platná
Vydání: 11/2010
Účinnost: 12/2010 - doposud
Jazyk: Norma je v češtině.
211,00 
211,00  s DPH

Anotace textu normy ČSN ISO 29981   (560649)

Tato česká norma specifikuje metodu selektivního stanovení počtu presumptivních bifidobakterií v mléčných výrobcích technikou počítání kolonií vykultivovaných při 37 °C za anaerobních podmínek. Jako kultivační půda se používá selektivní agar TOS-MUP, tj. propionátový agar s transgalaktosylovanými oligosacharidy (TOS) suplementovaný lithnou solí antibiotika mupirocinu (MUP). Složka TOS podporuje růst bifidobakterií používaných v mléčných výrobcích, suplement MUP inhibuje růst typických jogurtových bakterií (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus), mezolifních kultur (např. Lactococcus lactis) a dále Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei a Lactobacillus rhamnosus. Používá se technika zalévání inokula agarem TOS-MUP, alternativně lze použít automatizované techniky očkování na povrch této půdy, pokud jsou validovány. Tato metoda platí pro mléčné výrobky jako mléko, kysané mléko, sušené mléko, kojenecká a dětská výživa na bázi mléka a startovací kultury, kde jsou tyto bakterie přítomny, jsou životaschopné a vyskytují se v kombinaci s jinými bakteriemi mléčného kvašení.

 

Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner

 

GPSR - Výrobce/Distributor:
TECHNOR print, s.r.o., K Sokolovně 439/11, Hradec Králové 503 41
IČ: 06655327, e-mail: technor@technor.cz
Bezpečnostní informace k produktu: Technické normy ČSN

Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.