ČSN ISO 1003 (580532) Koření - Zázvor celý, kousky nebo mletý - Specifikace
- Norma: ČSN ISO 1003 (580532)
- Název: Koření - Zázvor celý, kousky nebo mletý - Specifikace
- Kategorie: 5805 - Koření
- Katalogový kód:56153
- Dostupnost:Tisk
- Třídící znak:580532
- Platnost:Norma není platná - byla zrušena bez náhrady
- Vydání:07/1999
- Účinnost:08/1999 - 05/2012
- Jazyk:Norma je v češtině.
Anotace textu normy ČSN ISO 1003 (580532)
Tato norma je českou verzí mezinárodní normy ISO 1003:1980. Mezinárodní norma ISO 1003:1980 má status české technické normy. Specifikuje požadavky na zázvor (Zingiber officinale Roscoe). Doporučení týkající se skladování a přepravy jsou uvedena v Příloze B. Norma - zejména v kapitole 3 - Požadavky - podrobně specifikuje znaky jakosti (v tom také z hygienického hlediska, tedy např. pokud jde o vůni a chuť (čl.3.2), napadení hmyzem, plísněmi apod. (čl.3.3), dále pokud jde o příměsi (čl.3.4), a konečně chemické požadavky (čl.3.6) apod. Bohužel limity toxických látek budou doplněny až dodatečně, v souladu s doporučením Komise FAO/WHO Codex Alimentarius). Za pozornost stojí i Příloha A (normativní) obsahující metodu stanovení vápníku a Příloha B (informativní) obsahující - jak již bylo uvedeno - doporučení týkající se skladování a přepravy. Norma tedy stanovuje některé kvalitativní znaky (jakosti) významné pro hygienu výživy, popř. poukazuje na metody jejich zjišťování (ověřování). ČSN ISO 1003 (58 0532) byla vydána v červenci 1999. Nahradila čl. 1 b) a tabulku 2 a ustanovení týkající se zázvoru v tabulkách 19 a 20 v ČSN 58 0510 z 16.11.1966.
Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner
Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.