ČSN ISO 1003   (580532) Koření - Zázvor celý, kousky nebo mletý - Specifikace

  • Norma: ČSN ISO 1003   (580532)
  • Název: Koření - Zázvor celý, kousky nebo mletý - Specifikace
  • Kategorie: 5805 - Koření
  • Katalogový kód:56153
  • Dostupnost:Tisk
  • Třídící znak:580532
  • Platnost:Norma není platná - byla zrušena bez náhrady
  • Vydání:07/1999
  • Účinnost:08/1999 - 05/2012
  • Jazyk:Norma je v češtině.

Anotace textu normy ČSN ISO 1003   (580532)

Tato norma je českou verzí mezinárodní normy ISO 1003:1980. Mezinárodní norma ISO 1003:1980 má status české technické normy. Specifikuje požadavky na zázvor (Zingiber officinale Roscoe). Doporučení týkající se skladování a přepravy jsou uvedena v Příloze B. Norma - zejména v kapitole 3 - Požadavky - podrobně specifikuje znaky jakosti (v tom také z hygienického hlediska, tedy např. pokud jde o vůni a chuť (čl.3.2), napadení hmyzem, plísněmi apod. (čl.3.3), dále pokud jde o příměsi (čl.3.4), a konečně chemické požadavky (čl.3.6) apod. Bohužel limity toxických látek budou doplněny až dodatečně, v souladu s doporučením Komise FAO/WHO Codex Alimentarius). Za pozornost stojí i Příloha A (normativní) obsahující metodu stanovení vápníku a Příloha B (informativní) obsahující - jak již bylo uvedeno - doporučení týkající se skladování a přepravy. Norma tedy stanovuje některé kvalitativní znaky (jakosti) významné pro hygienu výživy, popř. poukazuje na metody jejich zjišťování (ověřování). ČSN ISO 1003 (58 0532) byla vydána v červenci 1999. Nahradila čl. 1 b) a tabulku 2 a ustanovení týkající se zázvoru v tabulkách 19 a 20 v ČSN 58 0510 z 16.11.1966.

 

Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner

Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.