ČSN EN ISO 9963-2   (757371) Jakost vod. Stanovení kyselinové neutralizační kapacity (KNK). Část 2: Stanovení KNK (KNK5,4)

  • Norma: ČSN EN ISO 9963-2   (757371)
  • Název: Jakost vod. Stanovení kyselinové neutralizační kapacity (KNK). Část 2: Stanovení KNK (KNK5,4)
  • Kategorie: 7573 - Jakost vod. Fyzikální rozbor vod
  • Katalogový kód:20428
  • Dostupnost:Tisk
  • Třídící znak:757371
  • Platnost:Norma je platná
  • Vydání:12/1996
  • Účinnost:01/1997 - doposud
  • Jazyk:Norma je v češtině.

ČSN EN ISO 9963-2   (757371) Jakost vod. Stanovení kyselinové neutralizační kapacity (KNK). Část 2: Stanovení KNK (KNK5,4) Norma Kat. číslo: 20428

 Jakost vod. Stanovení kyselinové neutralizační kapacity (KNK). Část 2: Stanovení KNK (KNK5,4)
Dlouhý název: Jakost vod. Stanovení kyselinové neutralizační kapacity (KNK). Část 2: Stanovení KNK (KNK5,4)
Krátký název: Norma
Třídící znak: 757371
Platnost: Norma je platná
Vydání: 12/1996
Účinnost: 01/1997 - doposud
Jazyk: Norma je v češtině.
198,00 
198,00  s DPH

Anotace textu normy ČSN EN ISO 9963-2   (757371)

Norma je identická s EN ISO 9963-2:1995. Tato druhá část normy 9963 specifikuje titrační metodu stanovení uhličitanové KNK (KNK5,4) v přírodních vodách a v pitné vodě. Použitím vyšší hodnoty pH bodu ekvivalence, než u metody specifikované v ISO 9963-1 se snižuje vliv jiných akceptorů vodíkových iontů, jako jsou anionty huminových kyselin. Metoda je vhodná pro vzorky s uhličitanovou KNK v rozmezí od 0,01 mmol.l-1 až do 4 mmol.l-1 (jako H+). U vod s vyššími hodnotami KNK se používají menší objemy zkoušeného vzorku. V této souvislosti se uhličitanová KNK nazývá často celkovou KNK. Obvykle má téměř stejnou numerickou hodnotu jako KNK stanovená na methylovou oranž jako indikátor. Indikace bodu ekvivalence použitím pH-metru je méně náchylná k rušivým vlivům než při použití indikátoru. Pro účely této normy se rozumí: Čl.3.1: Kyselinová neutralizační kapacita (KNK): Kvantitativně vyjádřená schopnost vody reagovat s vodíkovými ionty (ČSN ISO 6107-2). Normalizována je podstata zkoušky a její postup je podrobně popsán. ČSN EN ISO 9963-2 (75 7371) byla vydána v prosinci 1996.

 

Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner

Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.