ČSN EN ISO 7932 (560092) Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda stanovení počtu presumptivního Bacillus cereus - Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30 °C
- Norma: ČSN EN ISO 7932 (560092)
- Název: Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda stanovení počtu presumptivního Bacillus cereus - Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30 °C
- Kategorie: 5600 - Metody zkoušení a společná ustanovení
- Katalogový kód:73787
- Dostupnost:Tisk
- Váha (gr):100
- Třídící znak:560092
- Platnost:Norma je platná
- Vydání:08/2005
- Účinnost:09/2005 - doposud
- Jazyk:Norma je v češtině.
ČSN EN ISO 7932 (560092) Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda stanovení počtu presumptivního Bacillus cereus - Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30 °C základní norma Kat. číslo: 73787

ČSN EN ISO 7932 (560092) - změna A1 02.21 změna A1 02.21 Kat. číslo: 511948

Anotace textu normy ČSN EN ISO 7932 (560092)
Tato česká norma zavádí recentní horizontální metodu stanovení počtu Bacillus cereus nejen v potravinách (a krmivech), ale platí rovněž pro vzorky z prostředí potravinářských výroben a prostor, kde se manipuluje s potravinami. Ve srovnání s předchozí normou se výrazně mění a redukuje stupeň konfirmace B. cereus. Kromě charakteru růstu na agaru MYP je jako další zařazen pouze test k průkazu hemolýzy, tedy znaky fermentace glukózy, torba acetylmethylkarbinolu (test VP) a redukce dusičnanů, které obsahovala předchozí norma, odpadají. Zavádí se označení ´presumptivní´ Bacillus cereus, což má vyjádřit skutečnost, že pomocí zde uvedených konfirmačních znaků - ty jsou stanovenými v zájmu mj. časové proveditelnosti této normy - nelze odlišit B. cereus od blízce příbuzných, ale řidčeji se vyskytujících druhů rodu Bacillus jako B. anthracis, B. thuringiensis, B. weihenstephanensis, B. mycoides. K odlišení B. cereus od B. anthracis může napomoci doplňující test pohyblivosti, pokud je na přítomnost B. anthracis podezření. Nově se zavádějí údaje o shodnosti a pojmy mez opakovatelnosti r a mez reprodukovatelnosti R s tím, že jejich numerické hodnoty uvedené v 10.3.2 a 10.3.3 jsou použitelné pro všechny potraviny obecně (pro všechny matrice).
Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner
GPSR - Výrobce/Distributor:
TECHNOR print, s.r.o., K Sokolovně 439/11, Hradec Králové 503 41
IČ: 06655327, e-mail: technor@technor.cz
Bezpečnostní informace k produktu: Technické normy ČSN
Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.