ČSN EN ISO 6887-4 (560102) Mikrobiologie potravin a krmiv - Úprava analytických vzorků, příprava výchozí suspenze a desetinásobných ředění - Část 4: Specifické pokyny pro vzorky jiné než mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky a ryby a rybí výrobky
- Norma: ČSN EN ISO 6887-4 (560102)
- Název: Mikrobiologie potravin a krmiv - Úprava analytických vzorků, příprava výchozí suspenze a desetinásobných ředění - Část 4: Specifické pokyny pro vzorky jiné než mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky a ryby a rybí výrobky
- Kategorie: 5601 - Metody zkoušení a společná ustanovení
- Katalogový kód:70662
- Dostupnost:Tisk
- Váha (gr):100
- Třídící znak:560102
- Platnost:Norma není platná
- Vydání:07/2004
- Účinnost:08/2004 - 10/2017
- Jazyk:Norma je v češtině.
Anotace textu normy ČSN EN ISO 6887-4 (560102)
Tato česká norma specifikuje pokyny pro úpravu analytických (laboratorních) vzorků, přípravu zkušebních vzorků a jejich výchozích suspenzí pro mikrobiologické zkoušení, a to pro výrobky, které nejsou zohledněny v jiných částech ISO 6887(ta definuje všeobecné pokyny pro přípravu výchozí suspenze a desetinásobných ředění pro mikrobiologické zkoušení). Tato část normy popisuje pouze takové metody úpravy, které jsou vhodné pro zkoušení několika různých mikroorganismů současně. Nelze ji použít pro úpravy, které se používají pro průkaz a/nebo stanovení počtu určitého mikroorganismu, kde je metoda úpravy popsána v příslušné mezinárodní normě platné pro tento mikroorganismus. Tato část ISO 6887 platí pro potraviny s vysokým obsahem tuku, margariny a pomazánkové tuky, mouku, celá zrna cereálií, vedlejší produkty při opracování cereálií, krmiva a pokrutiny pro skot, velmi tvrdé výrobky (např. maniokové hlízy), želatinu, dehydratované a lyofilizované výrobky (s výjimkou mléčných a vaječných výrobků), vejce a vaječné výrobky, fermentované výrobky (obsahující živé mikroorganismy), cukrářské výrobky a jiné moučníky. Příprava zkušebního vzorku je v normě podrobně popsána v kapitole 8 a 9. Norma uvádí řadu specifických přístrojů a pomůcek k manipulaci se vzorky [na příklad sterilní špachtle, lžíce nebo naběračky, sterilní duté (jádrové) vrtáky (kovové sondy) k odběru vzorků z hloubky, sterilní struhadlo pro domácnost].
Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner
GPSR - Výrobce/Distributor:
TECHNOR print, s.r.o., K Sokolovně 439/11, Hradec Králové 503 41
IČ: 06655327, e-mail: technor@technor.cz
Bezpečnostní informace k produktu: Technické normy ČSN
Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.