ČSN EN ISO 6887-3   (560102) Mikrobiologie potravin a krmiv - Úprava analytických vzorků, příprava výchozí suspenze a desetinásobných ředění - Část 3: Specifické pokyny pro vzorky ryb a rybích výrobků

  • Norma: ČSN EN ISO 6887-3   (560102)
  • Název: Mikrobiologie potravin a krmiv - Úprava analytických vzorků, příprava výchozí suspenze a desetinásobných ředění - Část 3: Specifické pokyny pro vzorky ryb a rybích výrobků
  • Kategorie: 5601 - Metody zkoušení a společná ustanovení
  • Katalogový kód:70664
  • Dostupnost:Tisk
  • Váha (gr):100
  • Třídící znak:560102
  • Platnost:Norma není platná
  • Vydání:07/2004
  • Účinnost:08/2004 - 10/2017
  • Jazyk:Norma je v češtině.
Norma byla nahrazena těmito normami: ČSN EN ISO 6887-3   (560102)

Anotace textu normy ČSN EN ISO 6887-3   (560102)

Tato česká norma specifikuje pokyny pro úpravu analytických (laboratorních) vzorků ryb a rybích výrobků, přípravu zkušebních vzorků a jejich výchozích suspenzí pro mikrobiologické zkoušení, pokud vzorky vyžadují úpravu odlišnou od metody popsané v ISO 6887-1 (ta definuje všeobecné pokyny pro přípravu výchozí suspenze a desetinásobných ředění pro mikrobiologické zkoušení). Tato část normy popisuje pouze takové metody úpravy vzorků, které jsou vhodné pro zkoušení několika různých mikroorganismů současně. Nelze ji však použít pro úpravy, které jsou zavedeny pro průkaz a/nebo stanovení počtu určitého mikroorganismu příslušnou mezinárodní normou platnou pro tento mikroorganismus na příklad Vibrio parahaemolyticus. Účelem zkoušení zkušebních vzorků může být buď kontrola zdravotní nezávadnosti nebo řízení jakosti. Techniky vzorkování popsané v této části ISO 6887 se vztahují zejména na kontrolu zdravotní nezávadnosti (svalové tkáně). Kromě ryb a výrobků z nich se tato část ISO 6887 vztahuje na další živočichy jako jsou korýši, plži, mlži, hlavonožci, sumýši, pláštěnci, ježovky, a to ve formě syrové, opracované a zmrazené. Příprava zkušebního vzorku je v normě podrobně popsána v kapitole 8 a 9. Uvádějí se zde všeobecné postupy pro vzorky kyselé povahy, pro potraviny s vysokým obsahem tuku (nad 20 % celkové hmotnosti) a specifické postupy pro syrové, opracované a zmrazené ryby, korýše, měkkýše a další živočichy. Norma uvádí řadu specifických přístrojů a pomůcek k manipulaci se vzorky (na příklad sterilní nůžky, nože, špičáky na otevírání schránek korýšů a měkkýšů, skalpely a velké řeznické nože, sterilní nástroje k otevírání krunýřů, elektrická vrtačka opatřená sterilním dřevěným vrtákem).

 

Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner

 

GPSR - Výrobce/Distributor:
TECHNOR print, s.r.o., K Sokolovně 439/11, Hradec Králové 503 41
IČ: 06655327, e-mail: technor@technor.cz
Bezpečnostní informace k produktu: Technické normy ČSN

Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.