ČSN EN ISO 6887-2 (560102) Mikrobiologie potravin a krmiv - Úprava analytických vzorků, příprava výchozí suspenze a desetinásobných ředění - Část 2: Specifické pokyny pro vzorky masa a masných výrobků
- Norma: ČSN EN ISO 6887-2 (560102)
- Název: Mikrobiologie potravin a krmiv - Úprava analytických vzorků, příprava výchozí suspenze a desetinásobných ředění - Část 2: Specifické pokyny pro vzorky masa a masných výrobků
- Kategorie: 5601 - Metody zkoušení a společná ustanovení
- Katalogový kód:70663
- Dostupnost:Tisk
- Váha (gr):100
- Třídící znak:560102
- Platnost:Norma není platná
- Vydání:07/2004
- Účinnost:08/2004 - 10/2017
- Jazyk:Norma je v češtině.
Anotace textu normy ČSN EN ISO 6887-2 (560102)
Tato česká norma specifikuje pokyny pro úpravu analytických (laboratorních) vzorků masa a masných výrobků, přípravu zkušebních vzorků a jejich výchozích suspenzí pro mikrobiologické zkoušení, pokud vzorky vyžadují úpravu odlišnou od metody popsané v ISO 6887-1 (ta definuje všeobecné pokyny pro přípravu výchozí suspenze a desetinásobných ředění pro mikrobiologické zkoušení). Tato část normy popisuje pouze takové metody úpravy vzorků, které jsou vhodné pro zkoušení několika různých mikroorganismů současně. Nelze ji však použít pro úpravy, které jsou zavedeny pro průkaz a/nebo stanovení počtu určitého mikroorganismu příslušnou mezinárodní normou platnou pro tento mikroorganismus. Účelem mikrobiologického zkoušení podle této normy může být průkaz a/nebo stanovení počtu mikroflóry v hloubce, mikroflóry na povrchu, nebo mikroflóry na povrchu a v hloubce (celkové mikroflóry). Tato část normy platí pro čerstvé, syrové, opracované maso a výrobky z nich včetně drůbežích, a to pokud jsou chlazené nebo zmrazené, fermentované nebo refermentované, mleté nebo mělněné, lahůdková masa, předvařené pokrmy včetně z drůbeže, sušená a uzená masa v různém stupni dehydratace, koncentrované masové extrakty. Neplatí pro konzervy a různé další výrobky, pro než platí část 4 této normy. Příprava zkušebního vzorku se musí řídit cílem analýzy a povahou vzorku a je v normě podrobně popsána v kapitole 8 a 9. Uvádějí se zde všeobecné postupy pro vzorky kyselé povahy, pro potraviny s vysokým obsahem tuku (nad 20 % celkové hmotnosti) a specifické postupy např. pro výrobky určené k uchovávání v chladu, pro zmrazená masa, pro částečně dehydratované masové extrakty a pro vzorky z povrchů (stěry a malé plachetky). Norma uvádí řadu specifických přístrojů a pomůcek k manipulaci se vzorky (na příklad sterilní nůžky, pinzety nebo peány, ostré skalpely nebo nože a špachtle, zařízení ke kauterizaci povrchu masa, šablonu pro vzorkování povrchů, různá zařízení k odběru zmrazených analytických vzorků jako je elektrická vrtačka opatřená sterilním dřevěným vrtákem).
Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner
Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.