ČSN EN ISO 22000 (569600) Systémy managementu bezpečnosti potravin - Požadavky na organizaci v potravinovém řetězci
- Norma: ČSN EN ISO 22000 (569600)
- Název: Systémy managementu bezpečnosti potravin - Požadavky na organizaci v potravinovém řetězci
- Kategorie: 5696 - Pravidla správné hygienické a výrobní praxe
- Katalogový kód:507475
- Dostupnost:Tisk
- Třídící znak:569600
- Platnost:Norma je platná
- Vydání:05/2019
- Účinnost:06/2019 - doposud
- Jazyk:Norma je v češtině.
ČSN EN ISO 22000 (569600) Systémy managementu bezpečnosti potravin - Požadavky na organizaci v potravinovém řetězci Norma Kat. číslo: 507475
Anotace textu normy ČSN EN ISO 22000 (569600)
Tento dokument specifikuje požadavky na systém managementu bezpečnosti potravin (FSMS) umožňující organizaci, která je přímo nebo nepřímo zapojena v potravinovém řetězci:
a) plánovat, zavádět, používat, udržovat a aktualizovat systém FSMS poskytující produkty a služby, které jsou v souladu s jejich zamýšleným použitím bezpečné,
b) prokazovat soulad s příslušnými požadavky zákonů a předpisů na bezpečnost potravin,
c) hodnotit a posuzovat oboustranně odsouhlasené požadavky zákazníků na bezpečnost potravin a prokazovat shodu s těmito požadavky,
d) efektivně sdělovat zainteresovaným stranám v potravinovém řetězci záležitosti bezpečnosti potravin,
e) zajišťovat, aby organizace plnila svoji stanovenou politiku bezpečnosti potravin,
f) prokazovat shodu relevantním zainteresovaným stranám,
g) usilovat o certifikaci nebo registraci systému FSMS externí organizací nebo provádět sebehodnocení nebo vydat vlastní prohlášení o shodě s tímto dokumentem.
Všechny požadavky tohoto dokumentu jsou generické a jsou určeny k použití všemi organizacemi v potravinovém řetězci bez ohledu na jejich velikost a složitost. Mezi organizace, které jsou přímo či nepřímo zapojeny, mimo jiné patří výrobci krmiv, výrobci potravy pro zvířata, organizace pro sklizeň planě rostoucích rostlin a odchyt divoce žijících zvířat, zemědělci, výrobci složek potravin, výrobci potravin, maloobchodníci a organizace poskytující služby pro potravinářství, cateringové služby, čisticí a sanitační služby, doprava, skladování a distribuční služby, dodavatelé zařízení, čisticích a dezinfekčních prostředků, obalových materiálů a jiných materiálů přicházejících do styku s potravinami.
Tento dokument umožňuje každé organizaci, včetně malých a/nebo méně rozvinutých organizací (např. malých farem, malých firem pro balení a distribuci, malých maloobchodních prodejen nebo stravovacích služeb), zavádět externě vyvíjené prvky do svého systému FSMS.
Pro splnění požadavků tohoto dokumentu se mohou používat interní a/nebo externí zdroje.
Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner
Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.