ČSN EN ISO 21567   (560134) Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda průkazu bakterií rodu Shigella

  • Váha (gr):100
  • Třídící znak:560134
  • Platnost:Norma je platná
  • Vydání:07/2005
  • Účinnost:08/2005 - doposud
  • Jazyk:Norma je v češtině.
Koupit celou normu Vysvětlení k objednávce kompletní normy Objednat kompletní normu znamená objednat základní normu a všechny její dodatky (změny a opravy). Cena je součtem jednotlivých položek.
320,00 
320,00  s DPH

ČSN EN ISO 21567   (560134) Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda průkazu bakterií rodu Shigella základní norma Kat. číslo: 73590

 Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda průkazu bakterií rodu Shigella
Dlouhý název: Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda průkazu bakterií rodu Shigella
Krátký název: základní norma
Třídící znak: 560134
Platnost: Norma je platná
Vydání: 07/2005
Účinnost: 08/2005 - doposud
Jazyk: Norma je v češtině.
315,00 
315,00  s DPH
Položky normy

ČSN EN ISO 21567   (560134) - oprava 1 04.11 oprava 1 04.11 Kat. číslo: 87884

Krátký název: oprava 1 04.11
Platnost: Norma je platná
Vydání: neznámé
Účinnost: / - /
5,00 
5,00  s DPH

Anotace textu normy ČSN EN ISO 21567   (560134)

Tato česká norma zavádí recentní metodu průkazu bakterií rodu Shigella nejen v potravinách (a krmivech), ale platí rovněž pro vzorky z prostředí potravinářských výroben a prostor, kde se manipuluje s potravinami. Striktní dodržení podmínek zkoušení specifikovaných touto českou normou je podmínkou kompatibility výsledků zjištěných analytiky různých evropských zemí s výsledky českých laboratoří provádějících mikrobiologické zkoušení potravin, krmiv a rovněž prostředí potravinářských provozoven. V mezinárodní a samozřejmě i v české potravinové legislativě jsou bakterie rodu Shigella oprávněně zařazeny mezi nežádoucí, tj. při jejichž průkazu se potravina stává nezpůsobilou k lidské spotřebě a proto je nezbytné provádět zkoušení touto recentní objektivizovanou mezinárodně uznávanou metodou. Průkaz bakterií rodu Shigella vyžaduje čtyři po sobě následující stupně, přitom první z nich, tj. pomnožení zkušebního vzorku v bujonu pro pomnožení shigel obsahujícím novobiocin, se provádí za anaerobních podmínek při 41,5 °C po dobu 16 h až 20 h. Z této kultury se vyočkovává na celkem tři selektivní diferenciační půdy lišící se úrovní selektivity: MacConkeyův agar s nízkou selektivitou, XLD agar se střední selektivitou, a na agar označovaný jako Hektoen enteric agar s nejvyšší selektivitou. Všechny se inkubují při 37 °C po dobu 20 h až 24 h. Následuje subkultivace typických a suspektních kolonií bakterií rodu Shigella na živný agar formou křížového roztěru a poté sérologická a biochemická konfirmace. Není pochyb o tom, že identifikace tohoto závažného původce alimnetárních onemocnění vyžaduje obsáhlé zkušenosti, to dokládají tabulky v textu normy (Tabulka 1 Biochemická diferenciace druhů rodu Shigella od Eschericha coli a rodů Hafinia a Providencia, Tabulka 2 Doplňující biochemické testy pro diferenciaci některých příslušníků druhů rodu Shigella a Escherichia coli, Tabulka 3 Diferenciace v rámci druhů rodu Shigella založená na antigenech). Proto je významné ustanovení, že všechny izoláty (kmeny) v této normě definovaných vlastností musí laboratoř provádějící mikrobiologické zkoušení potravin zaslat (předat) do specializovaných laboratoří (v ČR jsou to laboratoře klinické mikrobiologie) ke konečné konfirmaci a typizaci. Velmi užitečná pro analytiky provádějící mikrobiologické zkoušení potravin je Tabulka C.1 uvádějící popis morfologie a zbarvení kolonií bakterií rodu Shigella na selektivních plotnových půdách pro účely identifikace a rovněž kontroly jakosti půd.

 

Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner

 

GPSR - Výrobce/Distributor:
TECHNOR print, s.r.o., K Sokolovně 439/11, Hradec Králové 503 41
IČ: 06655327, e-mail: technor@technor.cz
Bezpečnostní informace k produktu: Technické normy ČSN

Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.