ČSN EN ISO 16140-4   (560078) Mikrobiologie potravinového řetězce - Validace metody - Část 4: Protokol pro vnitrolaboratorní validaci metody

  • Norma: ČSN EN ISO 16140-4   (560078)
  • Název: Mikrobiologie potravinového řetězce - Validace metody - Část 4: Protokol pro vnitrolaboratorní validaci metody
  • Kategorie: 5600 - Metody zkoušení a společná ustanovení
  • Katalogový kód:511092
  • Dostupnost:Tisk
  • Váha (gr):100
  • Třídící znak:560078
  • Platnost:Norma je platná
  • Vydání:01/2021
  • Účinnost:02/2021 - doposud
  • Jazyk:Část nebo celá norma je v angličtině.
Koupit celou normu Vysvětlení k objednávce kompletní normy Objednat kompletní normu znamená objednat základní normu a všechny její dodatky (změny a opravy). Cena je součtem jednotlivých položek.
785,00 
785,00  s DPH

ČSN EN ISO 16140-4   (560078) Mikrobiologie potravinového řetězce - Validace metody - Část 4: Protokol pro vnitrolaboratorní validaci metody základní norma Kat. číslo: 511092

 Mikrobiologie potravinového řetězce - Validace metody - Část 4: Protokol pro vnitrolaboratorní validaci metody
Dlouhý název: Mikrobiologie potravinového řetězce - Validace metody - Část 4: Protokol pro vnitrolaboratorní validaci metody
Krátký název: základní norma
Třídící znak: 560078
Platnost: Norma je platná
Vydání: 01/2021
Účinnost: 02/2021 - doposud
Jazyk: Část nebo celá norma je v angličtině.
574,00 
574,00  s DPH
Položky normy

ČSN EN ISO 16140-4   (560078) - změna A1-Angl. 02.25 změna A1-Angl. 02.25 Kat. číslo: 520486

Krátký název: změna A1-Angl. 02.25
Platnost: Norma je platná
Vydání: neznámé
Účinnost: / - /
211,00 
211,00  s DPH

Anotace textu normy ČSN EN ISO 16140-4   (560078)

This document specifies the general principles and the technical protocols for single-laboratory validation of methods for microbiology in the food chain. The protocols in this document only validate the method for the laboratory conducting the study.

This document is applicable to single-laboratory validation of:

- methods used in the analysis (detection or quantification) of microorganisms in:

- products intended for human consumption,

- products intended for animal feeding,

- environmental samples in the area of food and feed production, handling,

- samples from the primary production stage,

- methods for the confirmation or typing of microorganisms. This validation will replace only the confirmation or typing procedure of a specified method (see Annex G).

This document is, in particular, applicable to bacteria and fungi. Some clauses can be applicable to other (micro)organisms or their metabolites, to be determined on a case-by-case basis.

Single-laboratory validation is required if an interlaboratory validation in accordance with ISO 16140 2 is not appropriate. Possible applications are:

- validation of an in-house method,

- method evaluation study in the validation process of a reference method in accordance with ISO 17468,

- extension of the scope of an ISO 16140-2 validated method, e.g. category extension or test portion size,

- modifications of existing methods.

Single-laboratory validation is the second step in the standardization of a reference method (see ISO 17468). It is only applicable to methods that are fully specified with regard to all relevant parameters (including tolerances on temperatures and specifications on culture media) and that have already been optimized.

 

Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner

 

GPSR - Výrobce/Distributor:
TECHNOR print, s.r.o., K Sokolovně 439/11, Hradec Králové 503 41
IČ: 06655327, e-mail: technor@technor.cz
Bezpečnostní informace k produktu: Technické normy ČSN

Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.