ČSN EN ISO 13366-2   (570531) Mléko - Stanovení počtu somatických buněk - Část 2: Metoda elektronického počítání částic

  • Norma: ČSN EN ISO 13366-2   (570531)
  • Název: Mléko - Stanovení počtu somatických buněk - Část 2: Metoda elektronického počítání částic
  • Kategorie: 5705 - Mléko
  • Katalogový kód:52803
  • Dostupnost:Tisk
  • Třídící znak:570531
  • Platnost:Norma není platná
  • Vydání:07/1998
  • Účinnost:08/1998 - 07/2007
  • Jazyk:Norma je v češtině.
Norma byla nahrazena těmito normami: ČSN EN ISO 13366-2   (570531)

Anotace textu normy ČSN EN ISO 13366-2   (570531)

Tato norma je českou verzí evropské normy EN ISO 13366-2:1997. Evropská norma EN ISO 13366-2:1997 má status české technické normy. Oznámení o schválení: Text mezinárodní normy ISO 13366-2:1997 byl schválen CEN jako evropská norma bez jakýchkoliv modifikací. Tato norma sestává ze tří samostatných částí, a to: část 1 - Mikroskopická metody, část 2 - Metoda elektronického počítání částic a část 3 - Fluoro-opto-elektronická metoda. Autoři normy se domnívají, že normalizované postupy mohou ohrožovat zdraví. Proto obsahuje v předmluvě toto: Upozornění: ´Používání této normy může zahrnovat i nebezpečné materiály, pracovní postupy a zařízení, v důsledku nichž může dojít k ohrožení. V této normě nejsou adresně hodnoceny veškeré bezpečnostní problémy, spojené s jejím použitím. Uživatel této normy má právo zavést odpovídající bezpečnější a nezávadnější opatření a má před použitím překontrolovat regulativní předpisy.´ Tato druhá část (ČSN EN) ISO 13366 specifikuje metodu pro stanovení počtu somatických buněk v syrovém a chemicky konzervovaném mléce pomocí elektronického počítače částic. Postup při provádění normalizované metody je podrobně popsán. Za pozornost stojí další upozornění na nebezpečí analytických činidel v kapitole 4 - Chemikálie. Zní: Varování: ´Formaldehyd je jedovatý. Příprava a aplikace emulgační elektrolytické směsi musí být prováděna v digestoři.´ Norma tedy obsahuje postup pro zjišťování (ověřování) některých kvalitativních znaků (jakosti) mléka, významných pro hygienu výživy. ČSN EN ISO 13366-2 (57 0531) byla vydána v červenci 1998.

 

Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner

Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.