ČSN EN ISO 1211 (570534) Mléko - Stanovení obsahu tuku - Vážková metoda (Referenční metoda)
- Norma: ČSN EN ISO 1211 (570534)
- Název: Mléko - Stanovení obsahu tuku - Vážková metoda (Referenční metoda)
- Kategorie: 5705 - Mléko
- Katalogový kód:89462
- Dostupnost:Tisk
- Třídící znak:570534
- Platnost:Norma je platná
- Vydání:11/2011
- Účinnost:12/2011 - doposud
- Jazyk:Norma je v češtině.
ČSN EN ISO 1211 (570534) Mléko - Stanovení obsahu tuku - Vážková metoda (Referenční metoda) Norma Kat. číslo: 89462
Anotace textu normy ČSN EN ISO 1211 (570534)
Tato norma je českou verzí mezinárodní normy EN ISO 1211:2010, kterou ČSN převzala v roce 2011 překladem jako ČSN EN ISO 1211 (57 0534).
Norma EN ISO 1211:2010/IDF 1:2010 specifikuje referenční metodu na stanovení obsahu tuku v mléce o dobré fyzikální a chemické kvalitě. Metoda je použitelná pro syrové kravské mléko, syrové ovčí mléko, syrové kozí mléko, mléko se sníženým obsahem tuku, odstředěné mléko, chemicky konzervované mléko a technologicky zpracované mléko. Není použitelná, je-li vyžadována vysoká preciznost pro odstředěné mléko, např. při zjišťování provozní účinnosti smetanových odstředivek.
Podstatou zkoušky je extrakce amoniakálního ethanolového roztoku zkušebního vzorku diethyletherem a petroletherem a následné odstranění rozpouštědla destilací nebo odpařením. Pak se stanoví hmotnost vyextrahovaných látek v g na 100 g. Tento postup je běžně znám jako princip podle Röse-Gottlieba.
Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner
Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.