ČSN EN ISO 1211   (570534) Mléko - Stanovení obsahu tuku - Vážková metoda (Referenční metoda)

  • Norma: ČSN EN ISO 1211   (570534)
  • Název: Mléko - Stanovení obsahu tuku - Vážková metoda (Referenční metoda)
  • Kategorie: 5705 - Mléko
  • Katalogový kód:89462
  • Dostupnost:Tisk
  • Třídící znak:570534
  • Platnost:Norma je platná
  • Vydání:11/2011
  • Účinnost:12/2011 - doposud
  • Jazyk:Norma je v češtině.

ČSN EN ISO 1211   (570534) Mléko - Stanovení obsahu tuku - Vážková metoda (Referenční metoda) Norma Kat. číslo: 89462

 Mléko - Stanovení obsahu tuku - Vážková metoda (Referenční metoda)
Dlouhý název: Mléko - Stanovení obsahu tuku - Vážková metoda (Referenční metoda)
Krátký název: Norma
Třídící znak: 570534
Platnost: Norma je platná
Vydání: 11/2011
Účinnost: 12/2011 - doposud
Jazyk: Norma je v češtině.
315,00 
315,00  s DPH

Anotace textu normy ČSN EN ISO 1211   (570534)

Tato norma je českou verzí mezinárodní normy EN ISO 1211:2010, kterou ČSN převzala v roce 2011 překladem jako ČSN EN ISO 1211 (57 0534).

Norma EN ISO 1211:2010/IDF 1:2010 specifikuje referenční metodu na stanovení obsahu tuku v mléce o dobré fyzikální a chemické kvalitě. Metoda je použitelná pro syrové kravské mléko, syrové ovčí mléko, syrové kozí mléko, mléko se sníženým obsahem tuku, odstředěné mléko, chemicky konzervované mléko a technologicky zpracované mléko. Není použitelná, je-li vyžadována vysoká preciznost pro odstředěné mléko, např. při zjišťování provozní účinnosti smetanových odstředivek.

Podstatou zkoušky je extrakce amoniakálního ethanolového roztoku zkušebního vzorku diethyletherem a petroletherem a následné odstranění rozpouštědla destilací nebo odpařením. Pak se stanoví hmotnost vyextrahovaných látek v g na 100 g. Tento postup je běžně znám jako princip podle Röse-Gottlieba.

 

Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner

Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.