ČSN EN 17882   (569911) Autenticita potravin - DNA barcoding masa získaného ze savců a ptáků pomocí definovaných genových segmentů mitochondriální cytochrom b a cytochrom c oxidázy

  • Norma: ČSN EN 17882   (569911)
  • Název: Autenticita potravin - DNA barcoding masa získaného ze savců a ptáků pomocí definovaných genových segmentů mitochondriální cytochrom b a cytochrom c oxidázy
  • Kategorie: 5699 - Geneticky modifikované potraviny
  • Katalogový kód:520299
  • Dostupnost:Tisk
  • Váha (gr):100
  • Třídící znak:569911
  • Platnost:Norma je platná
  • Vydání:01/2025
  • Účinnost:02/2025 - doposud
  • Jazyk:Část nebo celá norma je v angličtině.

ČSN EN 17882   (569911) Autenticita potravin - DNA barcoding masa získaného ze savců a ptáků pomocí definovaných genových segmentů mitochondriální cytochrom b a cytochrom c oxidázy Norma Kat. číslo: 520299

 Autenticita potravin - DNA barcoding masa získaného ze savců a ptáků pomocí definovaných genových segmentů mitochondriální cytochrom b a cytochrom c oxidázy
Dlouhý název: Autenticita potravin - DNA barcoding masa získaného ze savců a ptáků pomocí definovaných genových segmentů mitochondriální cytochrom b a cytochrom c oxidázy
Krátký název: Norma
Třídící znak: 569911
Platnost: Norma je platná
Vydání: 01/2025
Účinnost: 02/2025 - doposud
Jazyk: Část nebo celá norma je v angličtině.
315,00 
315,00  s DPH

Anotace textu normy ČSN EN 17882   (569911)

This document specifies a method for the identification of meat derived from mammals and birds to the level of genus or species and allows the identification of a large number of commercially important as well as exotic meat species using DNA barcoding.

This method was validated on DNA isolated from single pieces of raw meat. This method can also be used for the identification of single meat animal species in some processed products.

The described method is unsuitable for the analysis of highly processed foods with highly degraded DNA where the fragment lengths are not sufficient for amplification of the targets. Furthermore, it is not applicable for complex meat products containing mixtures of two or more meat species.

The identification of meat species is carried out by PCR amplification of either a segment of the mitochondrial cytochrome b gene (cytb) or the cytochrome c oxidase I gene (cox1, syn COI) or both, followed by sequencing of the PCR products and subsequent sequence comparison with entries in databases.

 

Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner

Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.