ČSN EN 17641   (560073) Potraviny - Multimetoda pro stanovení aflatoxinů, deoxynivalenolu, fumonisinů, ochratoxinu A, T-2 toxinu, HT-2 toxinu a zearalenonu pomocí LC-MS/MS

  • Norma: ČSN EN 17641   (560073)
  • Název: Potraviny - Multimetoda pro stanovení aflatoxinů, deoxynivalenolu, fumonisinů, ochratoxinu A, T-2 toxinu, HT-2 toxinu a zearalenonu pomocí LC-MS/MS
  • Kategorie: 5600 - Metody zkoušení a společná ustanovení
  • Katalogový kód:516175
  • Dostupnost:Tisk
  • Váha (gr):100
  • Třídící znak:560073
  • Platnost:Norma je platná
  • Vydání:02/2023
  • Účinnost:03/2023 - doposud
  • Jazyk:Část nebo celá norma je v angličtině.

ČSN EN 17641   (560073) Potraviny - Multimetoda pro stanovení aflatoxinů, deoxynivalenolu, fumonisinů, ochratoxinu A, T-2 toxinu, HT-2 toxinu a zearalenonu pomocí LC-MS/MS Norma Kat. číslo: 516175

 Potraviny - Multimetoda pro stanovení aflatoxinů, deoxynivalenolu, fumonisinů, ochratoxinu A, T-2 toxinu, HT-2 toxinu a zearalenonu pomocí LC-MS/MS
Dlouhý název: Potraviny - Multimetoda pro stanovení aflatoxinů, deoxynivalenolu, fumonisinů, ochratoxinu A, T-2 toxinu, HT-2 toxinu a zearalenonu pomocí LC-MS/MS
Krátký název: Norma
Třídící znak: 560073
Platnost: Norma je platná
Vydání: 02/2023
Účinnost: 03/2023 - doposud
Jazyk: Část nebo celá norma je v angličtině.
525,00 
525,00  s DPH

Anotace textu normy ČSN EN 17641   (560073)

This document describes a method using isotopically labelled standards for the quantitative determination of aflatoxins B1, B2, G1, G2 and M1 (AFB1, AFB2, AFG1, AFG2 and AFM1), ochratoxin A (OTA), deoxynivalenol (DON), zearalenone (ZEN), T-2 and HT-2 toxins (T-2 and HT-2) and fumonisins B1 and B2 (FB1 and FB2) in foods by liquid chromatography (LC) coupled with tandem mass spectrometry (MS/MS).

A specific immunoaffinity column (IAC) clean-up is needed for aflatoxins (AFs) and OTA in food intended for infants and young children (e.g. infant cereals, milk-based powders), in spices, in dried fruits and in nuts.

The method has been validated through an intercollaborative study on different commodity groups: cereals and cereal-based products including food for infant and young children, nuts, spices, dried fruits and milk powder. The measuring range of each mycotoxin in these naturally contaminated and/or spiked food samples were:

AFB1: 0,085 7 µg/kg - 11,4 µg/kg,

AFB2: 0,079 2 µg/kg - 12,5 µg/kg,

AFG1: 0,062 8 µg/kg - 20,9 µg/kg,

AFG2: 0,052 0 µg/kg - 15,0 µg/kg,

AFM1: 0,034 2 µg/kg - 0,110 µg/kg,

OTA: 0,448 µg/kg - 17,2 µg/kg,

DON: 45,2 µg/kg - 743 µg/kg,

ZEN: 9,57 µg/kg - 131 µg/kg,

T-2: 10,3 µg/kg - 57,9 µg/kg,

HT-2: 9,50 µg/kg - 81,8 µg/kg,

FB1: 31,1 µg/kg - 4 260 µg/kg,

FB2: 44,2 µg/kg - 1 300 µg/kg.

The measuring ranges of the method for each mycotoxin/matrix combination are given in Table 8.

 

Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner

 

GPSR - Výrobce/Distributor:
TECHNOR print, s.r.o., K Sokolovně 439/11, Hradec Králové 503 41
IČ: 06655327, e-mail: technor@technor.cz
Bezpečnostní informace k produktu: Technické normy ČSN

Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.