ČSN EN 16618   (560601) Analýza potravin - Stanovení akrylamidu v potravinách kapalinovou chromatografií s tandemovou hmotnostní spektrometrií (LC-ESI-MS-MS)

  • Norma: ČSN EN 16618   (560601)
  • Název: Analýza potravin - Stanovení akrylamidu v potravinách kapalinovou chromatografií s tandemovou hmotnostní spektrometrií (LC-ESI-MS-MS)
  • Kategorie: 5606 - Metody zkoušení a společná ustanovení
  • Katalogový kód:98378
  • Dostupnost:Tisk
  • Váha (gr):100
  • Třídící znak:560601
  • Platnost:Norma je platná
  • Vydání:12/2015
  • Účinnost:01/2016 - doposud
  • Jazyk:Část nebo celá norma je v angličtině.

ČSN EN 16618   (560601) Analýza potravin - Stanovení akrylamidu v potravinách kapalinovou chromatografií s tandemovou hmotnostní spektrometrií (LC-ESI-MS-MS) Norma Kat. číslo: 98378

 Analýza potravin - Stanovení akrylamidu v potravinách kapalinovou chromatografií s tandemovou hmotnostní spektrometrií (LC-ESI-MS-MS)
Dlouhý název: Analýza potravin - Stanovení akrylamidu v potravinách kapalinovou chromatografií s tandemovou hmotnostní spektrometrií (LC-ESI-MS-MS)
Krátký název: Norma
Třídící znak: 560601
Platnost: Norma je platná
Vydání: 12/2015
Účinnost: 01/2016 - doposud
Jazyk: Část nebo celá norma je v angličtině.
315,00 
315,00  s DPH

Anotace textu normy ČSN EN 16618   (560601)

This European Standard specifies a method for the determination of acrylamide in bakery ware such as bread, toasted bread, crisp bread, butter cookies, and biscuits, as well as potato products such as potato chips, potato crisps, and potato pan cake and roasted coffee, by liquid chromatography in combination with electrospray ionization and tandem mass spectrometry (LC-ESI-MS/MS). This method has been validated in an interlaboratory study via the analysis of both naturally contaminated and spiked samples, ranging from 14,3 µg/kg to 9 083 µg/kg. It was developed at the Swedish National Food Administration and validated in a study organized by the Directorate General Joint Research Centre (DG JRC), Swedish National Food Administration and the Nordic Committee on Food Analysis (NMKL), see [1] and [2].

The limit of quantification (LOQ) depends on the type of instrument used and on the actual performance of the instrument. The majority of the laboratories participating in the validation study were able to determine acrylamide in a butter cookie sample at a level of 14,3 µg/kg. Thus, the validation by interlaboratory study showed that LOQ can be expected to be in the range between below 15 µg/kg and 30 µg/kg.

 

Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner

Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.