ČSN EN 13191-2 (560019) Potraviny s nízkým obsahem tuku - Stanovení reziduí bromidů - Část 2: Stanovení anorganických bromidů
- Norma: ČSN EN 13191-2 (560019)
- Název: Potraviny s nízkým obsahem tuku - Stanovení reziduí bromidů - Část 2: Stanovení anorganických bromidů
- Kategorie: 5600 - Metody zkoušení a společná ustanovení
- Katalogový kód:63323
- Dostupnost:Tisk
- Váha (gr):100
- Třídící znak:560019
- Platnost:Norma je platná
- Vydání:12/2001
- Účinnost:01/2002 - doposud
- Jazyk:Norma je v češtině.
ČSN EN 13191-2 (560019) Potraviny s nízkým obsahem tuku - Stanovení reziduí bromidů - Část 2: Stanovení anorganických bromidů Norma Kat. číslo: 63323

Anotace textu normy ČSN EN 13191-2 (560019)
Tato norma specifikuje plynově-chromatografickou (GC) metodu pro stanovení residuí anorganických bromidů v potravinách s nízkým obsahem tuku. Metoda je použitelná pro cereálie, sušené ovoce a zeleninu, sušené houby, čerstvé ovoce a zeleninu. Zkouška spočívá v převedení anorganického bromidu propylenoxidem na směs 1-brom-2-propanolu a 2-brom-1-propanolu, které se extrahují do ethylacetátu a stanoví metodou plynové chromatografie s detektorem elektronového záchytu. Alternativně lze použít místo propylenoxidu ethylenoxid, kterým je anorganický bromid převeden na 2-bromethanol. Metoda byla řádně validována mezilaboratorními testy s použitím kukuřičné mouky, mrkve, hlávkového salátu, brambor, pšeničné mouky a lískových oříšků. V normě jsou uvedeny meze opakovatelnosti a reprodukovatelnosti na koncentračních hladinách 4,3 - 120 mg/kg. Jsou rovněž poskytnuty příklady vhodných podmínek plynové chromatografie pro obě alternativy derivatizace.
Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner
GPSR - Výrobce/Distributor:
TECHNOR print, s.r.o., K Sokolovně 439/11, Hradec Králové 503 41
IČ: 06655327, e-mail: technor@technor.cz
Bezpečnostní informace k produktu: Technické normy ČSN
Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.