ČSN EN 12136 (560427) Ovocné a zeleninové šťávy - Stanovení celkového obsahu karotenoidů a obsahu jednotlivých frakcí karotenoidů
- Norma: ČSN EN 12136 (560427)
- Název: Ovocné a zeleninové šťávy - Stanovení celkového obsahu karotenoidů a obsahu jednotlivých frakcí karotenoidů
- Kategorie: 5604 - Metody zkoušení ovocných a zeleninových výrobků
- Katalogový kód:53835
- Dostupnost:Tisk
- Třídící znak:560427
- Platnost:Norma je platná
- Vydání:10/1998
- Účinnost:11/1998 - doposud
- Jazyk:Norma je v češtině.
ČSN EN 12136 (560427) Ovocné a zeleninové šťávy - Stanovení celkového obsahu karotenoidů a obsahu jednotlivých frakcí karotenoidů Norma Kat. číslo: 53835
Anotace textu normy ČSN EN 12136 (560427)
Tato norma je českou verzí evropské normy EN 12136:1997. Evropská norma EN 12136:1997 má status české technické normy. Norma specifikuje metodu stanovení celkového obsahu karotenoidů a obsahu jednotlivých frakcí karotenoidů v ovocných a zeleninových šťávách a příbuzných výrobcích. Norma obsahuje kapitolu 1 - Předmět normy, kapitolu 2 - Normativní odkazy, kapitolu 3 - Definice a symboly, kapitolu 4 - Podstata zkoušky, kapitolu 5 - Chemikálie, kapitolu 6 - Zařízení, která obsahuje neobvyklé Upozornění: Při stanovení jsou používána hořlavá rozpouštědla, proto musí zařízení splňovat předpisy pro použití takových látek. Dále norma obsahuje kapitolu 7 - Postup, kapitolu 8 - Výpočet, kapitolu 9 - Shodnost a kapitolu 10 - Protokol o zkoušce. Dále norma obsahuje informativní Přílohu A s bibliografií a informativní Přílohu B, zabývající se statistickými výsledky mezilaboratorní zkoušky. Princip metody a postup při provádění normalizovaných zkoušek je podrobně popsán. Norma tedy stanovuje metody zjišťování (ověřování) některých kvalitativních znaků (jakosti) významných pro hygienu výživy. ČSN EN 12136 (56 0427) byla vydána v říjnu 1998.
Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner
Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.