ČSN EN 12135 (560426) Ovocné a zeleninové šťávy - Stanovení obsahu dusíkatých látek - Kjeldahlova metoda
- Norma: ČSN EN 12135 (560426)
- Název: Ovocné a zeleninové šťávy - Stanovení obsahu dusíkatých látek - Kjeldahlova metoda
- Kategorie: 5604 - Metody zkoušení ovocných a zeleninových výrobků
- Katalogový kód:53834
- Dostupnost:Tisk
- Třídící znak:560426
- Platnost:Norma je platná
- Vydání:10/1998
- Účinnost:11/1998 - doposud
- Jazyk:Norma je v češtině.
ČSN EN 12135 (560426) Ovocné a zeleninové šťávy - Stanovení obsahu dusíkatých látek - Kjeldahlova metoda Norma Kat. číslo: 53834
Anotace textu normy ČSN EN 12135 (560426)
Tato norma je českou verzí evropské normy EN 12135:1997. Evropská norma EN 12135:1997 má status české technické normy. Norma upřesňuje metodu stanovení obsahu dusíku (dusíkatých látek) v ovocných a zeleninových šťávách a příbuzných výrobcích Kjeldahlovou metodou. Norma obsahuje kapitolu 1 - Předmět normy, kapitolu 2 - Normativní odkazy, kapitolu 3 - Definice a symboly, kapitolu 4 - Podstata zkoušky, kapitolu 5 - Chemikálie, která obsahuje u čl.5.1 neobvyklé Upozornění: Kyselina sírová je žíravina a způsobuje popáleniny. Používejte ochranné rukavice. Zabraňte kontaktu kyseliny s pokožkou. Dále norma obsahuje kapitolu 6 - Zařízení, kapitolu 7 - Postup, kapitolu 8 - Výpočet, kapitolu 9 - Shodnost a kapitolu 10 - Protokol o zkoušce. Dále norma obsahuje informativní Přílohu A s bibliografií a informativní Přílohu B, zabývající se statistickými výsledky mezilaboratorní zkoušky. Princip metody a postup při provádění normalizované zkoušky je podrobně popsán. Norma tedy stanovuje metody zjišťování (ověřování) některých kvalitativních znaků (jakosti) významných pro hygienu výživy. ČSN EN 12135 (56 0426) byla vydána v říjnu 1998.
Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner
Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.