ČSN 58 0510 (580510) Koření tropické a subtropické
- Norma: ČSN 58 0510 (580510)
- Název: Koření tropické a subtropické
- Kategorie: 5805 - Koření
- Katalogový kód:4608
- Dostupnost:Tisk
- Třídící znak:580510
- Platnost:Norma není platná - byla zrušena bez náhrady
- Vydání:neznámé
- Účinnost:07/1967 - 06/2003
- Jazyk:Norma je v češtině (vydaná před r.1993 může být ve slovenštině).
Anotace textu normy ČSN 58 0510 (580510)
Norma platí pro dovoz a dodávání tropického a subtropického koření, určeného k přímé spotřebě a k dalšímu zpracování. Platí též pro tymián tuzemské produkce. Norma v části I - Všeobecně vyjmenovává druhy, na něž se vztahuje, a v části II Požadavky stanoví znaky jakosti (zpravidla tabelárně) celkem 18 druhů koření. Zvlášť jsou v článku 7 formulovány požadavky na příměsi a v čl. 8 mikrobiologické požadavky. Konečně je připojena část III - Zkoušení. Norma také stanovuje některé kvalitativní znaky (jakosti) významné pro hygienu výživy, popř. metody jejich zjišťování (ověřování). ČSN 58 0510 byla schválena 16.11.1966 a nabyla účinnosti od 1.7.1967. Nahradila ČSN 58 0516, ČSN 58 0517, ČSN 58 0518, ČSN 58 0520, ČSN 58 0523, ČSN 58 0524, ČSN 58 0525, ČSN 58 0526, ČSN 58 0528, ČSN 58 0530, ČSN 58 0532 z 10.6.1954 a ČSN 58 0533 z 7.9.1954.
´Změnou a)-4-5/1976´ se s účinností od r.1976 provádí v normě úprava textu.
´Změnou b)-12/1986´ se s účinností od 1.12.1986 mění text vztahující se k hřebíčku v tab. 8 a text vztahující se ke skořici v tab. 10 a v čl.5.
´Změnou c)-7/1989´ se s účinností od 1.9.1989 doplňuje čl. 9 a) /minimum trvanlivosti/, novým zněním nahrazuje čl. 11 a doplňuje text čl. 17.
´Změnou 4)-10/1996´, vydanou v říjnu 1996, se s účinností od 1.11.1996 ruší čl. 1 f), tabulka 7 a příslušná část tabulky 19 týkající se šafránu. Nyní ČSN ISO 3632-1.
´Změnou 5)-1/1997´, vydanou v lednu 1997, se s účinností od 1.2.1997 ruší čl. 1 a), 1 k) a 1 l), týkající se kurkumy a bílého i černého pepře a dále části ustanovení v čl. 1 n), týkající se kardamomu a v čl. 1 o) a 1 p), včetně částí tabulek 17, 18 a 19, týkající se muškátového ořechu. Nyní ČSN ISO.
´Změnou 6)-12/1997´, vydanou v prosinci 1997, se s účinností od 1.1.1998 ruší čl. 1 c) a 1 g), týkající se bobkového listu a hřebíčku a dále části části ustanovení v čl. 1 h), týkající se badyánu a čl. 1 i), včetně částí některých tabulek, týkající se římského kmínu. Nyní ČSN ISO 6576, ČSN ISO 2254, ČSN ISO 11178 a ČSN ISO 6465.
´Změnou 7)-8/1998´, vydanou v srpnu 1998, se s účinností od 1.9.1998 ruší čl. 1 d) tabulka 5 a údaje týkající se tymiánu v čl. 7 a v tabulce 19. Nyní ČSN ISO 6754.
´Změnou 8)-7/1999´, vydanou v červenci 1999, se s účinností od 1.8.1999 ruší čl. 1 b), tabulka 2 a údaje týkající se zázvoru v tabulkách 19 a 20. Nyní ČSN ISO 1003 (58 0532). Dále se ruší čl. 1 ch), tabulka 10 a údaje týkající se kayenského pepře (chillies) v tabulkách 19 a 20. Nyní ČSN ISO 972 (58 0534).
Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner
Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.