ČSN 56 9151 (569151) Zmrazený květák
- Norma: ČSN 56 9151 (569151)
- Název: Zmrazený květák
- Kategorie: 5691 - Výrobky ze zeleniny - zmrazená zelenina
- Katalogový kód:52259
- Dostupnost:Tisk
- Třídící znak:569151
- Platnost:Norma je platná
- Vydání:08/1998
- Účinnost:09/1998 - doposud
- Jazyk:Norma je v češtině.
ČSN 56 9151 (569151) Zmrazený květák Norma Kat. číslo: 52259
Anotace textu normy ČSN 56 9151 (569151)
V této normě jsou zapracovány údaje z CODEX STAN 111-1981. Údaje souhlasné s tímto kodexem jsou označeny postranní čarou na levém okraji. Norma je určena pro zmrazený květák odrůd Brassica oleracea L. var. botrytis L. podle dále v normě uvedené definice, který je určen k přímé spotřebě bez dalšího zpracování s výjimkou přebalení, pokud je požadováno. Nevztahuje se na výrobek určený pro další zpracování nebo pro jiné průmyslové účely. Za pozornost stojí kapitola 5 Přísady, která je zcela zpracována v duchu zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů. Konkrétně v čl.5.1 se uvádí, že maximální přidané množství kyseliny citronové nebo jablečné je omezeno příslušnými předpisy, jimiž se rozumí vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 298/1997 Sb., kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné. Za pozornost dále stojí kapitola 6 - Hygiena, která je rovněž zpracována v duchu zákona č. 110/1997 Sb. Konkrétně v čl.6.1 je uvedeno, že se postupuje podle platných předpisů, jímž je vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 294/1997 Sb., o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení. Obdobně pak v kapitole 7 - Značení se požaduje provádět je podle platných předpisů, jimiž se rozumí vyhlášky Ministerstva zemědělství č. 324/1997 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, o přípustné odchylce od údajů o množství výrobku označeného symbolem ´e´ a podle vyhlášky Ministerstva zemědělství č. 326/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro zmrazené potraviny. Norma má ovšem i řadu dalších ustanovení vztahujících se k zajištění zdravotní bezpečnosti, resp. k prevenci nežádoucí kontaminace. Norma např. podrobně specifikuje znaky jakosti (v tom i z hygienického hlediska, tedy např. bez cizích příměsí a prakticky bez zeminy a písku, bez cizích vůní a příchutí, apod). Norma stanovuje některé kvalitativní znaky (jakosti) významné pro hygienu výživy, popř. poukazuje na metody jejich zjišťování (ověřování). ČSN 56 9151 byla vydána v srpnu 1998.
Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner
Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.