ČSN 56 8313   (568313) Zmrazené borůvky

  • Váha (gr):100
  • Třídící znak:568313
  • Platnost:Norma je platná
  • Vydání:09/1998
  • Účinnost:10/1998 - doposud
  • Jazyk:Norma je v češtině.

ČSN 56 8313   (568313) Zmrazené borůvky Norma Kat. číslo: 52257

 Zmrazené borůvky
Dlouhý název: Zmrazené borůvky
Krátký název: Norma
Třídící znak: 568313
Platnost: Norma je platná
Vydání: 09/1998
Účinnost: 10/1998 - doposud
Jazyk: Norma je v češtině.
126,00 
126,00  s DPH

Anotace textu normy ČSN 56 8313   (568313)

V této normě jsou zapracovány údaje z CODEX STAN 76-1981. Údaje souhlasné s tímto kodexem jsou označeny postranní čarou na levém okraji. Norma je určena pro zmrazené borůvky odrůd Vaccinium myrtillus L. podle dále v normě uvedené definice, které jsou určeny k přímé spotřebě bez dalšího zpracování s výjimkou přebalení, pokud je požadováno. Nevztahuje se na výrobek určený pro další zpracování nebo pro jiné průmyslové účely. Za pozornost stojí kapitola 6 - Hygiena, která je zcela zpracována v duchu zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů. Konkrétně v čl.6.1 je uvedeno, že se postupuje podle platných předpisů, jímž je vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 294/1997 Sb., o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení. Obdobně pak v kapitole 7 - Značení se požaduje provádět je podle platných předpisů, jimiž se rozumí vyhlášky Ministerstva zemědělství č. 324/1997 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, o přípustné odchylce od údajů o množství výrobku označeného symbolem ´e´ a podle vyhlášky Ministerstva zemědělství č. 326/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro zmrazené potraviny. Norma má ovšem i řadu dalších ustanovení vztahujících se k zajištění zdravotní bezpečnosti, resp. k prevenci nežádoucí kontaminace. Norma např. podrobně specifikuje znaky jakosti (v tom i z hygienického hlediska, tedy např. bez cizích příměsí a prakticky bez štěrku a písku, bez cizích vůní a příchutí, apod). Norma stanovuje některé kvalitativní znaky (jakosti) významné pro hygienu výživy, popř. poukazuje na metody jejich zjišťování (ověřování). ČSN 56 8313 byla vydána v září 1998.

 

Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner

Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.