ČSN 56 0186-12 (560186) Metody zkoušení piva - Část 12: Stanovení celkového dusíku
- Norma: ČSN 56 0186-12 (560186)
- Název: Metody zkoušení piva - Část 12: Stanovení celkového dusíku
- Kategorie: 5601 - Metody zkoušení a společná ustanovení
- Katalogový kód:87414
- Dostupnost:Tisk
- Váha (gr):100
- Třídící znak:560186
- Platnost:Norma je platná
- Vydání:01/2011
- Účinnost:02/2011 - doposud
- Jazyk:Norma je v češtině.
ČSN 56 0186-12 (560186) Metody zkoušení piva - Část 12: Stanovení celkového dusíku Norma Kat. číslo: 87414

Anotace textu normy ČSN 56 0186-12 (560186)
Množství dusíkatých látek v pivě a ve sladu závisí na kvalitě použitého ječmene, resp. na obsahu bílkovin. Kromě stanovení celkových dusíkatých látek v pivě a ve sladu, resp. bílkovin, je důležitá hodnota rozpustných dusíkatých látek, které přejdou do roztoku při kongresním rmutování. Jejich hodnota dokládá míru proteolytického rozštěpení vysokomolekulárních dusíkatých sloučenin během sladování a následného rmutování. Množství a kvalita rozpustných dusíkatých látek má velký vliv na technologii výroby piva a ovlivňuje jeho kvalitu. Nízkomolekulární dusíkaté sloučeniny (aminokyseliny) jsou důležité pro pomnožení pivovarských kvasinek při hlavním kvašení. Jejich kvalitativní zastoupení ovlivňuje metabolismus kvasinek a tvorbu vedlejších produktů kvašení. Středně a vysokomolekulární rozpustné dusíkaté látky kladně ovlivňují pěnivost a plnost chuti piva.
Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner
GPSR - Výrobce/Distributor:
TECHNOR print, s.r.o., K Sokolovně 439/11, Hradec Králové 503 41
IČ: 06655327, e-mail: technor@technor.cz
Bezpečnostní informace k produktu: Technické normy ČSN
Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.