ČSN 46 3161   (463161) Cibule kuchyňská

  • Norma: ČSN 46 3161   (463161)
  • Název: Cibule kuchyňská
  • Kategorie: 4631 - Zelenina čerstvá
  • Katalogový kód:20494
  • Dostupnost:Tisk
  • Třídící znak:463161
  • Platnost:Norma není platná - byla zrušena bez náhrady
  • Vydání:11/1996
  • Účinnost:12/1996 - 06/2005
  • Jazyk:Norma je v češtině.

Anotace textu normy ČSN 46 3161   (463161)

Tato norma je identická s UN/ECE STANDARD FFV-18:1988. Kapitoly 1, 2 (kromě článku 2.1), 3, 4, 5 (kromě článku 5.2) a 6 této normy jsou podle § 3 zákona č. 142/1991 Sb., o československých technických normách, ve znění zákona č. 632/1992 Sb., od 1.12. 1996 na základě požadavku Ministerstva zemědělství České republiky závazné. Čl.2.1 a 5.2 této normy jsou podle § 3 zákona č. 142/1991 Sb., o československých technických normách, ve znění zákona č. 632/1992 Sb., od 1.12.1996 na základě požadavku Ministerstva zdravotnictví České republiky závazné. Výjimku ze závazného ustanovení této normy může na žádost povolit - v obou případech - jen uvedený neopomenutelný účastník. Tato norma platí pro cibuli kuchyňskou odrůd (kultivarů) Allium cepa L., určenou k dodání v přirozeném stavu spotřebiteli. Neplatí pro cibuli s natí (zelenou) a pro cibuli určenou k průmyslovému zpracování. Kapitola 2 - Znaky jakosti obsahuje v čl.2.1 (zezávazněný ministerstvem zdravotnictví) tyto: Minimální požadavky: ´Cibule všech tříd jakosti, s přihlédnutím ke zvláštním ustanovením uvedeným pro jednotlivé třídy jakosti a k dovoleným odchylkám, musí být: celé, povrchové praskliny a povrchová slupka ne zcela pokrývající cibuli, se však nepovažují za vadu, pokud není viditelná dužnatá část cibule, zdravé, nedovolují se výrobky napadené hnilobou nebo plísní, nebo s takovými vadami, které je činí nevhodnými pro lidskou potřebu, čisté, v podstatě bez viditelných cizích látek, nepoškozené mrazem, dostatečně suché pro předpokládané použití (u cibule určené ke skladování musí být alespoň dvě povrchové slupky a nať úplně zaschlé, bez nadměrné povrchové povrchové vlhkosti, bez cizího pachu a/nebo chuti. Kromě toho musí být nať ukroucena nebo čistě odříznuta na délku nejvýše 4 cm (s výjimkou cibule dodávané v pletencích). Cibule kuchyňská musí být v takovém stavu, aby: snesla přepravu a manipulaci a mohla být do místa určení doručena v odpovídající jakosti.´ Dále článek 5.2, rovněž zezávazněný ministerstvem zdravotnictví, se týká balení: ´Cibule kuchyňská musí být balena způsobem zajišťujícím její náležitou ochranu. Materiály použité uvnitř obalů musí být nové, čisté a nesmějí způsobovat vnější ani vnitřní poškození výrobků. Dovoluje se používat materiály, především papír, nebo razítka s obchodními údaji, pokud je tisk nebo štítkování provedeno barvou nebo lepidlem zdravotně nezávadnými. V obalech se nesmějí vyskytovat cizí příměsi.´ Normalizovány jsou: znaky jakosti (kapitola 2), třídění podle velikosti (kapitola 3), dovolené odchylky (kapitola 4), obchodní úprava a balení (kapitola 5) a označování (kapitola 6). ČSN 46 3161 byla vydána v listopadu 1996. Nahradila tabulku 3 a čl. 3 až 8 ČSN 46 3160 ze 25.4.1991.

 

Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner

Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.